Bronstijd West-Friesland

Lees hier hoe West-Friesland 3000 jaar geleden was

Westfries bronsdepot onthuld!

Op 21 januari deden archeologen op de opgraving ‘N23-Markerwaardweg’ bij Hoogkarspel een spectaculaire vondst. In een sloot uit de late bronstijd (ca. 800 voor Chr.) vonden zij een grote hoeveelheid bronzen voorwerpen en een vuurstenen sikkel. Onder de bronzen objecten bevinden zich drie forse mantelspelden (zogenaamde bril-fibulae), twee armbanden, een kledingnaald, twee mysterieuze plaatjes en talloze ringetjes.

Brons_totaal

De bronzen objecten en vuurstenen sikkel van de N23 (foto: Archol BV).

Maandenlang zijn medewerkers van het restauratieatelier Restaura bezig geweest met het reinigen, restaureren en conserveren van de objecten. En het resultaat mag er zijn! Afgelopen donderdag werd de vondst op de Universiteit Leiden openbaar gemaakt tijdens de opening van de Nationale Archeologiedagen. De komende week (16-25 oktober) is de vondst te bewonderen in het Huis van Hilde in Castricum. Op de website van het Huis van Hilde is ook een brochure over de vondst te downloaden en is een film te bekijken. Een aanrader!

De vondst geeft een goed beeld van de uitwisselingsnetwerken waar Westfriese gemeenschappen deel van uitmaakten. De mantelspelden komen vermoedelijk uit ScandinaviĆ«, net als de sikkel. De armbanden lijken daarentegen een meer lokale of zuidelijke herkomst te hebben. Het assemblage heeft dus een ‘exotische’ uitstraling. Na de tentoonstelling zullen de archeologen in samenwerking met medewerkers van het project ‘Farmers of the Coast’ en het onlangs gestarte project ‘Economies of Destruction‘ van de Universiteit Leiden de objecten en context nader bestuderen, want veel moet nog worden uitgezocht!

De ontdekking in de media: NRC, NOS, RTV Noord-Holland en Radio 5 (op ca. 46 min).

2 Comments

 1. Jan van der Glas

  18/10/2015 at 1:36 pm

  Geweldig mooie tentoonstelling, een aanrader!

 2. Nico Bregman

  19/10/2015 at 6:47 am

  Prachtige vondst en weer een kroon op het werk van jullie, als archeologen van Archo en ADC. Mooie brochure ook van de provincie.
  Succes met deverdere uitwerkingvan alle verworven gegevens en her schrijven van de proefschriften.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

www.scriptsell.net